NEOBYČEJNĚ ZDRAVÉ OBYČEJE
Vlašský ořech napoví, zda rok bude smutný či radostný
Nejstarší dochovaný recept na úpravu kapra Na černo
1 nadrobno nakrájená cibule
2 lžíce krupicového cukru
3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, bobkový list
2 kolečka citronu i s kůrou
25 ml octa
750 ml rybího vývaru nebo vody
6 osolených porcí kapra,
4 lžíce povidel
2 lžíce másla
100 g pokrájených sušených švestek
50 g nasekaných loupaných mandlí
20 g rozinek
50 g nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce strouhaného perníku
Nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme ve větším hrnci na rozehřátém másle. Přisypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Přidáme koření a citron. Po minutě přilijeme ocet a necháme ho odpařit. Vše zalijeme vývarem či vodou a asi pět minut povaříme. Pak přidáme kapra a 12 až 15 minut za občasného otáčení dusíme. Rybu poté vyndáme, do omáčky přimícháme povidla, perník a necháme ještě 10 minut povařit.
Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy dáme do vody a přibližně 5 minut vaříme. Poté vše i s odvarem vmícháme do propasírované omáčky. Když nám připadá řídká, zahustíme ji strouhaným perníkem. Těsně před podáváním kapra prohřejeme v páře, zalijeme horkou omáčkou – a je to.
Co dát jako přílohu? Třeba knedlíky nebo bramborové šišky.