NEOBYČEJNĚ ZDRAVÉ OBYČEJE

Vánoce si bez vlašských ořechů nelze snad ani představit. Kromě cukroví je s nimi spojeno i mnoho zvyků a tradic. Například, podobně jako u jablíček, věštění. A kdy jindy než během Štědrého večera, který je tím nejmagičtějším v roce. Zdravý vnitřek vlašského ořechu přináší radost a štěstí, když je plod zkažený a černý, znamená to neštěstí a smutek. Pokud chceme nahlédnout více do budoucnosti, můžeme si ze skořápek vlašských ořechů vyrobit lodičku, vložit do ní zapálenou svíčku a nechat ji v misce volně plout.
Valašské ořechy

Vlašský ořech napoví, zda rok bude smutný či radostný

Vlašské ořechy jsou nejlepší potravou pro mozek, a tak není náhodou, že ho svým vzhledem i připomínají. Řadí se k nejzdravějším potravinám. Obsahují významné množství živin, bílkovin i antioxidantů. Zlepšují metabolismus, podporují růst a vývoj. Chrání nás před stresem i úzkostí. Snižují riziko srdečního onemocnění a vysokého krevního tlaku. Jsou zdrojem minerálů, vitamínů a energie pro tělo. Vlašské ořechy mají pozitivní vliv na pokožku, vlasy, nehty a dokonce jsou dobré i na potenci. Ale pozor, někdy méně znamená více. Denně bychom jich proto neměli sníst více než jednu hrst.
Více inspirace, jak o své zdraví pečovat nejen ve svátečních dnech, najdete zde
Kapr dnes patří k tradičním symbolům českých Vánoc. Nebylo tomu tak ale vždy. Přestože první zmínky o chovu kaprů u nás najdeme i v Kosmově kronice, na štědrovečerní tabuli se tato sladkovodní ryba začala objevovat až v 19. století. Z počátku se kapr připravoval na modro či na černo. Smažený s bramborovým salátem, jak ho známe dnes, se do české kuchyně dostal až mnohem později. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept v kuchařce pochází z roku 1924. Tento vánoční pokrm si lidé velmi rychle zamilovali a zhruba 100 let je tak součástí tradičního štědrovečerního menu v mnoha českých rodinách. Kapří maso navíc obsahuje vysoký podíl plnohodnotných bílkovin, které jsou lehce stravitelné a nezanedbatelný je i podíl zdravých tuků. Na naše stoly by tak měl připlouvat mnohem častěji.
Nejstarší dochovaný recept na úpravu kapra: Na černo!

Nejstarší dochovaný recept na úpravu kapra Na černo

Nastrouhaná kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
1 nadrobno nakrájená cibule
2 lžíce krupicového cukru
3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, bobkový list
2 kolečka citronu i s kůrou
25 ml octa
750 ml rybího vývaru nebo vody
6 osolených porcí kapra,
4 lžíce povidel
2 lžíce másla
100 g pokrájených sušených švestek
50 g nasekaných loupaných mandlí
20 g rozinek
50 g nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce strouhaného perníku

Nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme ve větším hrnci na rozehřátém másle. Přisypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Přidáme koření a citron. Po minutě přilijeme ocet a necháme ho odpařit. Vše zalijeme vývarem či vodou a asi pět minut povaříme. Pak přidáme kapra a 12 až 15 minut za občasného otáčení dusíme. Rybu poté vyndáme, do omáčky přimícháme povidla, perník a necháme ještě 10 minut povařit.

Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy dáme do vody a přibližně 5 minut vaříme. Poté vše i s odvarem vmícháme do propasírované omáčky. Když nám připadá řídká, zahustíme ji strouhaným perníkem. Těsně před podáváním kapra prohřejeme v páře, zalijeme horkou omáčkou – a je to.

Co dát jako přílohu? Třeba knedlíky nebo bramborové šišky.

Více inspirace, jak o své zdraví pečovat nejen ve svátečních dnech, najdete zde
Jablko je nejenom symbolem života, zdraví a lásky, ale také se používá k věštění osudu. K vánočním zvykům proto neodmyslitelně patří i rozkrojení jablíčka. Jestliže se objeví hvězdička, znamená to zdraví a štěstí v příštím roce. Křížek naopak věští smůlu a zkažená semínka pak upozorňují na nemoc.
Jablka jsou elixírem života

Věštění z jablíčka – ke zdraví cestička

Jablka jsou také elixírem mládí, regenerace, svěžesti a plodnosti. Neměla by proto chybět i v jídelníčku párů, které touží po miminku. Pravidelná konzumace jablek má blahodárný účinek na celkové zdraví. Cenné vitamíny a minerály najdeme těsně pod slupkou, která obsahuje i mnoho vlákniny. Kromě toho, že jablka prospívají kostem, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu, jsou prevencí proti diabetu a brání nemocem srdce a cév. Jsou také velmi vhodnou potravinou při dně a v neposlední řadě podporují kvalitní spánek.
Více inspirace, jak o své zdraví pečovat nejen ve svátečních dnech, najdete zde