Největší studie: Vysoce zpracované potraviny zvyšují riziko úmrtí

Publikováno: 5.2.2025   #pojištěnci, #tipy

Na škodlivost vysoce průmyslově zpracovaných potravin upozorňují odborníci na výživu na celém světě už řadu let. Až dosud se ale jejich doporučení opírala o menší a ne zcela průkazné studie. Ta nejnovější z magazínu The Lancet, o které píše server iDnes.cz, má ale úplně jinou váhu.

Proto si dovolujeme na ni upozornit i vás, pojištěnce a příznivce zdravotní pojišťovny OZP.

Největším přínosem této nově publikované studie je její rozsah. Pracoval na ní mezinárodní tým čítající 46 odbornic a odborníků. Výzkumu se zúčastnilo téměř půl milionu mužů a žen. Experti zkoumali jejich jídelníček, každé tři až čtyři roky pečlivě a podrobně monitorovali jejich zdravotní kondici, a to vše po průměrnou dobu 16 let.

Naprosto zásadní a unikátní také je, že všichni účastníci byli na začátku studie zdraví. Žádný z nich neprodělal ani netrpěl rakovinou, ischemickou srdeční chorobou, mrtvicí, cukrovkou anebo anginou.

 

 

Odkazy

 

 

V čem je problém

Ultrazpracované (vysoce průmyslově zpracované) potraviny (jako jsou mražené hotovky, slazené nápoje, sladké i slané trvanlivé pochutiny, instantní pokrmy, uzeniny a alkohol) vytlačují z našeho jídelníčku postupně ty nezpracované nebo jen minimálně upravené. V zemích, jako je Spojené království, Kanada, Spojené státy, dnes představují 25 až 60 procent celkové spotřeby potravin.

 

Co je největší hrozbou

Nejnebezpečnější jsou potraviny, které během své výroby prošly řadou chemických zásahů a obsahují aditiva, bělidla, barviva, stabilizátory barev, zpevňující anebo protihrudkující látky, protispékavé prostředky, zvýrazňovače chuti. V mezinárodně uznávaném členění potravin spadají do kategorie NOVA 4.

Zpozornět byste měli, pokud ve složení výrobku, který kupujete, vidíte ve velkém množství suroviny, které obvykle nemáte doma v kuchyni: emulgátory, glukozo-fruktozové sirupy, barviva, palmový olej nebo třeba konzervanty.

 

Závěry studie

Stručně řečeno: podle studie The Lancet vysoce průmyslově zpracované potraviny škodí, jejich konzumace je spojena s rostoucím rizikem úmrtí. Tyto potraviny zvyšují riziko úmrtí na všechny příčiny celkově, i na choroby oběhové soustavy, ischemickou srdeční chorobu, nemoci zažívacího traktu, cévní mozkové příhody nebo Parkinsonovu nemoc.

 

OZP stojí při vás

Zdravotní pojišťovna OZP vás, své pojištěnce, podporuje ve zodpovědném přístupu k vlastnímu zdraví pečlivě vybranými preventivními programy. Za jejich absolvování vás také odměňuje prostřednictvím kreditů, které můžete podle vlastního uvážení směnit za finanční příspěvky v několika desítkách dalších programů.

 

Být pojištěncem OZP se zkrátka vyplatí. A registrace trvá jen pár minut.

COOKIES  |  GDPR
Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví Ředitelství OZP, Roškotova 1225/1, 140 00 Praha 4
IČO: 47114321
© OZP 2025
Facebook Linkedin Youtube Instagram