Přehled OSVČ přes appku podává každý den 350 živnostníků

11. března 2020

Jiří Sochor

e-mail: jiri.sochor@ozp.cz

V průměru 350 živnostníků denně posílá Oborové zdravotní pojišťovně v březnu přehled o příjmech a výdajích OSVČ online, přes aplikaci VITAKARTA. "Stačí jim vyplnit kolonku s výší příjmů a druhou kolonku s výší výdajů. A to je všechno. Všechny ostatní údaje o ‚našich' živnostnících víme, takže není důvod, aby museli něco dalšího vyplňovat," objasňuje jednoduchost podání přehledu přes aplikaci VITAKARTA Radovan Kouřil, generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny.

Počet přiznání OSVČ podaných online každoročně stoupá o víc než deset procent. A to setrvale už od roku 2012, kdy OZP živnostníkům tento způsob podání přehledů poprvé umožnila. Letos už OSVČ podali 7 747 online přehledů. Za stejné období minulého roku to bylo o bezmála 1 200 podání méně. Za každé online podání přehledu navíc OZP připíše 50 kreditů, které pak klient může vyměnit za příspěvek na zdravé aktivity a produkty.

"Online podání sice formálně umožňuje celá řada úřadů, v praxi to ale obvykle vypadá tak, že vesměs potřebujete titul z informatiky, aby se vám to skutečně podařilo. Zvlášť když podání vyplňujete jednou do roka. A to je právě na OZP to dobré - i když pro ni podání vyplňujete jen jednou v roce, tak je to tak přehledné a jednoduché, že to není problém a máte za chvilku hotovo," říká Pavel Sládek, živnostník pojištěný u Oborové zdravotní pojišťovny.

Právě v březnu posílají OSVČ nejvyšší počet přehledů. Nejvíc jich pošlou v posledním březnovém týdnu. A nejsilnějším dnem je v tomto týdnu obvykle středa. Vloni například podalo přehled OSVČ poslední březnovou středu 850 živnostníků. V průměru tedy jeden podaný online přehled ani ne každou druhou minutu.

VITAKARTA funguje podobně jako internetové bankovnictví. Mimo jiné je možné se do ní přihlásit i přímo z internetového bankovnictví některých českých bank, konkrétně ČSOB nebo Poštovní spořitelny. Díky tomu je systém jednoduchý a pro podání přehledu OSVČ online není nutné instalovat žádné exotické doplňky do počítače nebo mobilního telefonu. VITAKARTA funguje přes web nebo jako aplikace pro mobily.

Za svou zdravotní pojišťovnu si Oborovou zdravotní pojišťovnu vybralo 90 631 OSVČ, kteří tak tvoří zhruba 12 procent z celkového počtu klientů OZP.

Počet online podaných přehledů OSVČ

text

VITAKARTA je dostupná:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.styrax.dol.android
Apple: https://apps.apple.com/cz/app/mvitakarta/id470845670
Web: https://www.ozp.cz/vkol

VITAKARTA v číslech

• Celkový počet pojištěnců Oborové zdravotní pojišťovny: 734 000
  • Počet registrovaných uživatelů VITAKARTY: 488 000

Uživatelé VITAKARTY: 66 % pojištěnců

text

Aktivní uživatelé

• měsíčně: 81 000 (ročně: 256 000)
  • mobilní aplikace: 60 931

• IČO: 47114321

OZP je s více než 730 tisíci klienty třetí největší zaměstnaneckou pojišťovnou v České republice. Své pobočky má všech krajských městech a spolu s dalšími klientskými centry v řadě významných sídel v Česku je dostupná na celkem 40 pracovištích. OZP poskytuje svým klientům nonstop Asistenční službu a elektronickou komunikaci, zejména portál VITAKARTA, který umožňuje bezpečně využít služby nabízené OZP bez nutnosti osobní návštěvy pobočky.

Zdravotní pojišťovnu je možné změnit čistě online během jedné minuty: www.chcidoozp.cz

Facebook YouTube Twitter Linkedin